8-ми Декември
БУДВА – ОСТРОШКИ МАНАСТИР

(Цена: 2500 денари во студија и апартмани)
 

07.12.2018 Поаѓање во 23 часот со автобус, преку Албанија за Будва.                                           

08.12.2018 Пристигнување во утринските часови и посета на св. Стефан - едно од најатрактивните места во Црногорското приморје, продолжување за Будва и  сместување во апартмани. Попладнето  прошетка во стариот дел на Будва каде можат да се видат црквите Св. Иван, Св. Марија... Слободно времe за индивидуална прошетка. Ноќевање.                                                                                                                                    

09.12.2018Поаѓање за манастирот Дајбабе кој е сместен во близина на истоименото село Дајбабе. Симбол за уникатност на овој манастир покрај мирот и прекрасната природа е тоа што манастирот е сместен под земја. Манастирската црква е посветена на Успение на Пресвета Богородица. Единствениот видлив дел на црквата надвор од пештерата е широкиот влез со две прекрасни камбанарии. Манастирот е изграден во 1897 год од страна на пастор Петко. Потоа се продолжува за Острог со попатна посета на Манастирот Ждребаоник во близина на Данаиловград на само 17 км од Острошкиот манастир кој датира од 1818 год. Изграден на темелите на германски храм а посветена на Св. Архангел Михаил, Манастирот Ждребаоник е женски манастир во кој од 1920 год се чуваат моштите на Архепископот Арсеније Сремица наследникот на Свети Сава. Пристигнување и посета на Манастирот Василие Острошки, кој е сместен во карпест планински масив и е најголемо Црногорско светилиште и манастир на Балканот. Основан од Василије во 17 век и се верува дека моштите на Св. Василије Острошки се чудотворни и се наоѓаат во Горниот Манастир. Попладнето поаѓање за Македонија преку Подгорица со пауза за посета на Трговски шопинг центар.Се продолжува преку Албанија со ноќно возење и попатни одмори ,пристигнување во Mакедонија во раните утрински часови на 10.12.2018г.

Цена: 2500 денари во студија и апартмани
 
Во цената е вклучено:                                                                                                                                                      - автобуски превоз на дадената релација                                                                                                                 
- 1 ноќевање во студиа и апартмани во Будва                                                                                               
- посети на Св. Стефан, Будва, манастирот Дајбабе и Острошки манастир                                                                  - организација и придружник на патувањето.      
 
Во цената не е вклучено:                                                                                                                                               
- патничко здравствено осигурување - без франшиза                                                                
- превоз од Долниот до Горниот манастир Острог - повратна (2 - 3 евра)   
 
Напомена: Рок на пријавување до 01.12.2018 година                                                                           
Збогатете ги вашите доживувања со едно незаборавно патување.